فهرست محتوا
سبک های ارتباطی:
سبک های ارتباطی به داشتن روابط تاثیر گذار، برای داشتن زندگی موفق عاملی حیاتی محسوب می شود.
ما به ارتباطات نیاز داریم، چون:
داشتن روابط اجتماعی ضعیف، اثرات بیماریزایی روی سلامتی میگذارد،در مقابل،داشتن روابط بینفردی قوی و باثبات، اثر مثبتی روی سلامت روان و فیزیکی ما دارد.
کسانی که حس میکنند با دیگران در ارتباطاند، با احتمال کمتری به اضطراب یا افسردگی دچار میشوند؛
کسانی که روابط عمیقی دارند، عمر طولانیتری میکنند؛
یک عامل کلیدی برای داشتن موفقیت شغلی و عملکرد کاری ایده آل،داشتن مهارت های ارتباطی خوب و توانایی برقراری ارتباط با دیگران است.
سبک های ارتباطی مؤثر، در خانواده هم محیط سالم و مستحکمی را پایهریزی میکند.
احساس خوب در روابط ارتباطی
وقتی شما از سبکهای رفتاری و سبک های ارتباطی اشخاص آگاهی داشته باشید، میتوانید با برقراری ارتباط موثر و فیکس شده با شخصیتشان، احساس بهتری در مکالمه خود به هر دو طرف منتقل کرده و پیشرفت بهتری نسبت به دیگران در روابط خود داشته باشید. یا حتی بهترین تصمیمی که باید بگیرید را اتخاذ کنید! در عین حال زمانی که با مشکلی در جایی برخورد کردید، به راحتی آن را حل کرده و تعادل شخصیتی خود را به رخ بکشید.اگر سبک های رفتاری را بشناسیم،می توانیم از آنها،برای بهبود روابط اجتماعی و داشتن روابط موثر استفاده کنیم.
مهمترین فایده،شناخت سبک های رفتاری این است که در چشم افراد، شما فردی متعادل به نظر میرسید؛ زیرا همیشه با یک استایل مناسب با دیگران رفتار میکنید و آنها این را میفهمند که شما مغرور، چند شخصیته، کم توجه و… نیستید. از این موارد که بگذریم، حتی پیش خودتان نیز احساس بهتری دارید وقتی میدانید که شخصیت شما یکپارچه و متعادل است.
انواع سبک های ارتباطی
آیا تا به حال متوجه شده اید که در مقابل برخی افراد متفاوت با دیگران رفتار می کنید؟هر فردی برای برقراری رابطه با دیگران روش خاصی دارد و با سبک های مختلفی رفتار می کند، شما ممکن از در ارتباط با هر کس سبک خاصی را برگزینید.
هر سبک های ارتباطی ، مجموعه و طبقه ای از رفتارهای ارتباطی که به یکدیگر مربوط هستند را در بر می گیرد،یک سبک ارتباطی خاص ، توسط یک شخص در موقعیت های مشابه با یک روند ثابت مورد استفاده قرار می گیرد.
در ادامه ویژگی های هر سبک بیان شده است. شما می توانید با خواندن آن سبک رفتاری خود را یافته و برای بهبود یا تغییر آن اقدام کنید:
منفعل- پرخاشگر:
نمونه ای از جملات مورد استفادۀ افراد دارای سبک ارتباطی منفعل-پرخاشگر:
“بله، می توانیم به روش تو عمل کنیم”،سپس با خودش زمزمه می کند “روش تو” احمقانه است!
افراد دارای سبک ارتباطی منفعل- پرخاشگر،ممکن است در ظاهر منفعل به نظر برسند، اما در باطن احساس ضعف یا بی قدرتی می کنند که باعث ایجاد رنجش و در نهایت پریشانی می شود.
اغلب افراد دارای سبک ارتباطی منفعل – پرخاشگر قبل از مقابله با یک شخص یا موضوع، با خود زمزمه می کنند. آنها به سختی خشم شان را بروز می دهند، از حالات چهره ای استفاده می کنند که احساس شان را نشان نمی دهد و حتی مشکلش را نیز انکار می کند، انگار که مسئله ای وجود ندارد.
زبان بدن افراد منفعل:
افراد دارای سبک های ارتباطی منفعل – پرخاشگر غالبا با زبان بدن خود ارتباط برقرار می کنند و فقدان یک حالت ارتباطی باز با دیگران هستند.
این افراد ممکن است مشارکت جو بنظر برسند، اما مخالفت خود را به آرامی نشان می دهند.
به طور کلی این افراد، از نیازهای شان آگاه هستند، اما بعضی اوقات تلاش می کنند آن را بیان کنند.
به دلایل زیادی ممکن است افراد از سبک منفعلانه استفاده کنند؛ نگرانی در مورد تایید نشدن، نگرانی از انتقاد، نگرانی از بی ادب به نظر رسیدن، نگرانی از مورد بازیچه قرار گرفته شدن توسط دیگران و …. .
اگر به دنبال بهتر شدن ارتباط خود هستید این کتاب رو حتما مطالعه کنید
برای مطالعه این کتاب کلیک کنید
سبک پرخاشگرانه:
همیشه حق با من است!
من اشتباه ندارم!
در این سبک از سبک های ارتباطی افراد با این نوع باورها که “همیشه حق با من است” و “من اشتباه ندارم”، با دیگر افراد برخورد،می کنند و فقط هدف خودشان برایشان مهم است.
این افراد اغلب شنونده های ضعیفی هستند، دیگران را تحقیر می کنند، به آنها حمله می کند،چه بسا فیزیکی و جسمی.
این افراد عصبی و اخمو هستند و همیشه انگشت اشاره شان به سمت دیگران است. تن صدای بلندی دارند و اعتقاد دارند باید همیشه برنده باشند و به خواسته هایشان دست یابند. این افراد در دیگران رفتار خشم را بر می انگیزند و باعث مقاومت، پنهان کاری و فاصله گیری می شوند و دیگران را مجبور به اطاعت همراه با رنجش می کنند.
سبک ارتباطی قاطعانه (ابراز وجود):
در این سبک از سبک های ارتباطی یک فرد قاطع، هم حق و حقوق خود، و هم حق وحقوق دیگران را محترم می شمارد. آنها برخلاف افراد سلطه پذیر که خود را متهم میکنند، و بر خلاف افراد پرخاشگر که همواره دیگران را متهم می کنند، در تبیین و پیدا کردن راه حل به جای متهم کردن دیگران، به مسئله و چگونگی حل آن توجه میکنند. چنین سبکی از برخورد را مسئله مداری، در مقابل من مداری و تو مداری، می نامند.
افراد قاطع نکات مثبت و منفی را هم در خود و هم در دیگران به صورتی منصفانه می بینند و در عین حال هم برای خود احترام قائلند و هم برای دیگران. برهمین اساس، در حل تعارضات، هم قادرند دیدگاههای خود را به وضوح بیان کنند و هم احترام دیگران را حفظ نمایند. بر همین اساس افراد قاطع در حل تعارضات، بیشتر بر گفتوگو تأکید میکنند و مایل به برقراری رابطه با دیگران هستند.
هسته ی اصلی که سبب پرورش یک الگوی ارتباطی قاطعانه میشود صداقت و احترام به خود و دیگران است. کسی که، هم برای خود ارزش و احترام قائل است و هم برای دیگران، توانایی یادگیری گفتگوی روشن، شنونده ی حرف دیگران بودن، منصف بودن، احترام برانگیز بودن، و صریح بودن را خواهد داشت.
اظهارکننده:
تصور میشود از بین همه انواع سبک های ارتباطی، نسخه ادعا کننده یا اظهارکننده، مؤثرترین است. افراد در این نوع از ارتباطات، افکار خود را با روشی مؤدبانه بیان میکنند که مورد توجه دیگران است. آنها به تمام ارزشها، افکار و ایدهها احترام میگذارند و ضمن برقراری تماس چشمی غیر تهدیدآمیز و با صدای آرام صحبت میکنند.
یکی از نشانههای مهم برقرارکننده ارتباط در این شیوه، استفاده از اظهارات “من” است. حتی اگر با شخص دیگری مخالف باشند، سرزنش را از بین میبرند و آن را بر روی خود میگذارند.
باید از ارتباطات اثرگذار استفاده شود زیرا در شیوه از انواع سبک های ارتباطی، صداقت و تفاهم ارزش دارد. در این شیوه، برای برقراری ارتباطات محرمانه ایدههای خاصی را به کار میگیرند و درعینحال به عقاید دیگران نیز گوش میدهند.
ما را در اینستاگرام دنبال کنید.
نتیجه گیری:
نشناختن سبک های ارتباطی،خرابیهای زیادی بار میآید. گاهی بدون اینکه بدانیم، چیزهایی میگوییم که سبب میشود یک نفر سر به بیابان بگذارد، یک نفر خود را از ما پنهان کند یا یک نفر آماده جنگ در برابرمان شود. از طرفی، برخی از تعاملات هم ما را گیج و نامطمئن میکند. انگار قادر نیستیم بهخوبی از کلمات برای ابراز احساسات و افکار خود استفاده کنیم. در نهایت، گاهی آن لحظات طلایی هم اتفاق میافتند که تعامل مناسب، ما را به کسی نزدیکتر میکند؛ طوری که هر دو طرف احساس میکنیم درک شدهایم و مورد احترام قرار گرفتهایم. حقیقتا روابط عمیق معنای زندگی است. زمانی که رابطهای معنیدار را به دست میآوریم، ورقِ بازی برمیگردد.
شاید بتوان این گونه عنوان کرد که اثربخشی هر یک از سبک های ارتباطی یاد شده در سازمان را می توان با اثری که بر روحیه و عملکرد افراد می گذارند ارزش یابی کرد. به همین لحاظ سبک برابری (تساوی) دارای بیشترین و بهترین اثر بر روی روحیه و عملکرد افراد است، در حالی که سبک کنترلی برعکس سبک ذکر شده عمل میکند.