فهرست محتوا
جنبه های اقتصادی فوتبال
در این مقاله بیشتر از جنبه های اقتصادی فوتبال سخن خواهیم گفت. نقش فوتبال در جامعه نسبت به سالهای پیش دچار تغییرات زیادی شده است. تیمها در حال تبدیل شدن به بخشی از میراث فرهنگی و احساسی شهرها هستند، و تیمهای ملی در مسابقات جهانی احساسات مردم را به خروش در میآورند، امروزه تیمهای فوتبال را میتوان به عنوان یک نماد ملی استفاده کرد و اما فرای جنبههای فرهنگی، در دهههای اخیر جنبه های اقتصادی فوتبال و نقش آن در رسانه نیز اهمیت زیادی پیدا کرده است.
رابطه میان اقتصاد و مسائل مالی
رابطه میان جنبه های اقتصادی فوتبال و مسائل مالی یک رابطه مستقیم است. میدانیم که درآمد فوتبال از فروش بلیط بازی، اسپانسرها و حق بخش مسابقات در تلویزیون به دست میآید، اما درک منطق و سودهای نهفته در آن همیشه ساده نیست. اجازه دهید این موضوع را دقیقتر بررسی کنیم. البته این پست به هیچ عنوان کامل نیست و باشگاه ها از روشهای پیچیده دیگری، مانند فروش حق امتیاز انتشار عکس ستارههایشان، نیز برای کسب درآمد استفاده می کنند.
باشگاههای فوتبال چگونه کسب درآمد میکنند؟
بسیاری از کسانی که فوتبال را دوست دارند نمیتوانند درک کنند که باشگاهها چطور میتوانند دستمزد بازیکنان و کارمندانشان را با اعداد و ارقام نجومی که در تلویزیون میبینند یا در وبسایت ها و روزنامهها میخوانند بدهند. اما در واقع، باشگاهها روشهای بسیار متنوعی برای کسب درآمد دارند.
جنبه های اقتصادی فوتبال: حق پخش مسابقات
نمونه ای از جنبه های اقتصادی فوتبال حق پخش مسابقات است. هر ساله بیش از ۷۰۰ میلیون نفر در سراسر دنیا مسابقه لیورپول با منچستریونایتد را در لیگ برتر انگلیس تماشا میکنند. به همین دلیل، شبکههای تلویزیونی داخلی و خارجی برای به دست آوردن حق پخش زنده مسابقات برای میلیونها نفر از هوادارانی که مشتاق تماشای بازیها هستند در یک مناقصه شرکت میکنند.
به عنوان مثال، در انگلستان، Sky Sports و BT Sports حق پخش مسابقات لیگ برتر را دارند، آنها با پرداخت ۵ میلیارد پوند به مدت ۴ سال (۲۰۱۵-۲۰۱۹) امتیاز پخش بازیها را به دست آوردهاند. میتوانید این مقدار را با ۱ میلیارد پوند پولی که برای پخش لالیگا پرداخت میشود مقایسه کنید.
این پول به طور مساوی بین باشگاهها تقسیم میشود. یعنی به طور میانگین، هر تیم میتواند تنها با فروش حق امتیاز بازیهای خود درون کشور انگلیس چیزی حدود ۸۱ میلیون پوند پول به دست بیاورد.
کسب درآمد
علاوه بر انگلیس، ۲۰ شبکه در چین و بیش از ۱۰۰ شبکه در سراسر دنیا امتیاز پخش مسابقات لیگ برتر انگلیس را خریداری کردهاند. همهی این شبکهها پول بسیار زیادی برای پخش بازیها به باشگاههای فوتبال میپردازند.
پول به دست آمده از حق امتیاز پخش زنده بازیهای لیگ برتر انگلیس ممکن است به طور مساوی بین همهی تیمها تقسیم شود، اما پول حق امتیاز پخش بازیهای جام قهرمانی اروپا تنها به ۴ تیم برتری داده میشود که در این جام بازی میکنند. به همین دلیل است که همه تیمها در تلاشاند تا در لیست ۴ تیم برتر قرار بگیرند.
درآمد روز مسابقه
یکی دیگر از جنبه های اقتصادی فوتبال برای تیمهایی که در خانه (در استادیوم خودشان) بازی میکنند فروش بلیط به هر کسی است که قصد دارد بازی را در استادیوم تماشا کند. اندازه استادیوم باشگاه فوتبال و قیمت بلیطها معین میکنند که یک تیم در یک بازی چقدر میتواند درآمد داشته باشد. در لیگ برتر هر تیم ۱۹ بار در خانه بازی میکند. به همین دلیل است که تیمها دوست دارند استادیومهای بزرگتر بسازند یا ظرفیت استادیوم فعلی خود را افزایش دهند.
استادیوم منچستریونایتد، Old Trafford، بزرگترین استادیوم در لیگ برتر انگلیس است و ۷۴۹۹۴ نفر ظرفیت دارد. قیمت بلیط بازیهای باشگاه فوتبال آرسنال نیز ۹۵٫۵ پوند بوده و از دیگر تیمها گران قیمتتر است.
رابطه تیم موفق و کسب درآمد
هر چه یک تیم موفقتر باشد، میتواند بلیطهای بیشتری در روز مسابقه فروخته و درآمد بیشتری از این کار کسب کند. باشگاهها همینطور میتوانند از فروش غذا و نوشیدنی در هنگام مسابقه، مانند کیک،هات داگ، نوشابه و چای نیز کسب درآمد کنند. شاید این درآمد در مقایسه با دیگر درآمدهای باشگاه ناچیز باشد، اما این درآمدها ذره ذره جمع میشوند.
البته از لانژهای مخصوص تاجران و ثروتمندان که در محلهای با دید خوب ساخته شده و خدمات ویژهای که در آنها ارائه میشوند نیز نمیتوان چشم پوشی کرد. درآمد حاصل از این تماشاچیان ویژه به حدی قابل توجه است که باید آن را از درآمده به دست آمده از تماشاچیان معمولی جداگانه محاسبه کرد.
اسپانسرها
اسپانسر ها نمونه ای در از جنبه های اقتصادی فوتبال هستند. تبلیغات و دریافت پول از اسپانسرها نیز یکی دیگر از جنبه های اقتصادی فوتبال است. برندها مقدار پول بسیار زیادی به باشگاهها برای تبلیغات میپردازند. به عنوان مثال:
شورلت به طور سالانه چیزی حدود ۵۰ میلیون پوند به تیم منچستریونایتد میپردازد تا لوگو و نامش روی لباس تیم نشان داده شود. آدیداس ۷۵ میلیون دلار در سال به منچستریونایتد میپردازد تا این تیم از محصولاتش استفاده کند. اینها تنها دو اسپانسر تیم بودند. این تیمها میتوانند از سراسر جهان اسپانسر پیدا کنند.
محصولات و کالاها
باشگاههای فوتبال از طریق فروش محصولات باشگاه خود به هواداران سراسر دنیا کسب درآمد میکنند. پیدا کردن فروشگاههایی که اطراف استادیوم به فروش این کالاها میپردازند ساده است. بسیاری از باشگاهها همینطور فروشگاههای مخصوص به خود را دارند.
بعضی از باشگاهها تورهای ویژه داخل استادیوم برای هواداران تیم برگزار کرده و اتاق بازیکنان مختلف را در ازای خرید بلیط به آنها نشان میدند. بعضی از باشگاهها نیز یک موزه از وسایل ستارههای خود ساخته و آنها را در معرض نمایش میگذارند.
در زمانهایی که استادیوم بیاستفاده است، باشگاهها آنها را به خوانندههایی که قصد اجرای کنسرت دارند، یا هواداران وفاداری که میخواهند جشن عروسی خود را آن جا برگزار کنند اجاره میدهند.
نقل و انتقالات
فروش بازیکنان به تیمهای دیگر نیز یکی دیگر از جنبه های اقتصادی فوتبال برای باشگاههاست. باشگاههای کوچکی که تعداد زیادی بازیکن جوان با استعداد دارند میتوانند با فروش آنها به باشگاههای بزرگتر به قیمتهای نجومی کسب درآمد کنند. بعضی از باشگاهها در قرارداد بندی قرار میدهند که بیان میکند در صورت فروش دوباره بازیکن باز هم درصدی از سود باید نصیب آنها شود.
جایزهها
یک نمونه دیگر از جنبه های اقتصادی فوتبال جوایز آن است. باشگاهها در مسابقات مختلفی در شروع فصل فوتبال شرکت میکنند، در لیگ برتر انگلیس، باشگاهها با همدیگر رقابت میکنند، سپس در کاپ F.A و دیگر کاپهای خانگی شرکت میکنند. اگر این باشگاهها در فصل پیش یکی از ۴ باشگاه برتر بوده باشند، میتوانند در یک مسابقه دیگر شرکت کنند، لیگ قهرمانی UEFA. اگر بتوانند در میان ۴ تیم برتر قرار بگیرند، میتوانند وارد لیگ اروپا شوند. هر مسابقه دارای جایزه مخصوص به خود است. هر چه رتبه تیم در جدول ردهبندی بالاتر باشد، جایزهای که برنده میشود بیشتر است. هر چه تیمها در مسابقات بیشتری شرکت کنند، برنده جایزههای بیشتری میشوند.
نتیجه: جنبه های اقتصادی فوتبال
فوتبال بدون شک یکی از پرسودترین ورزشهای دنیاست. در این پست جنبه های اقتصادی فوتبال را بررسی کردیم. اگر پیش از این روش کسب درآمدهای نجومی باشگاههای فوتبال برای شما هم یک سوال بود، در این پست متوجه شدید که باشگاههای فوتبال از روشهای مختلفی از فروش حق امتیاز پخش بازیهایشان در شبکههای تلویزیونی گرفته تا اجاره دادن استادیومشان برای فیلم برداری برای کسب درآمد استفاده میکنند.
باشگاههای بزرگ و ثروتمندی که توانستهاند توجههای زیادی را به خود جلب کنند، با استفاده از این روش هر روز به ثروت خود افزوده و ثروتمندتر از پیش میشوند. اما متاسفانه تیمهایی که در پایین هرم قرار دارند باید راههای سختتری را برای کسب درآمد انتخاب کنند. این تیمها همیشه در معرض خطر ناپدید شدن کامل قرار دارند.
معرفی کتاب
کتاب اندیشه ات را به تن کن: این کتاب درباره طریقه و چگونگی لباس پوشیدن خانمها با توجه به استایل شخصیشان است
برای دانلود کتاب اندیشه ات را به تن کن کلیک کنید