چگونه با عادات مخرب خود مقابله کنیم.

تغییر عادت های رفتاری

تغییر عادت های رفتاری

مقدمه

هر فردی در جامعه و در اطراف ما دارای شخصیتی منحصر به فرد است. این شخصیت منحصر به فرد تشکیل شده از یک سری عادات و ویژگی های خوب و بد است. هر کدام از ما در درون خود می خواهیم که همیشه ویژگی ها و عادات بد شخصیتی خود را اصلاح کنیم و برای پیشرفت در مسیر زندگی آنها را از بین ببریم و ویژگی های خوب خود را گسترش دهیم. متاسفانه این عادت ها با یکدیگر متفاوت هستند با بعضی از آنها شخصیت ما شکل گرفته است و ترک آنها بسیار سخت و زمان بر است ولی غیر ممکن نیست. برای شروع تغییر عادت های رفتاری همیشه این نکته را به خاطر داشته باشید که ترک عادت های بد و ناپسند باعث افزایش انرژی و انگیزه شما در راه رسیدن به موفقیت می شود و باعث می شود شما در مسیر پیشرفت شخصیتی و کاری قرار بگیرید.

تعریف عادت

عادت یک رفتار یا بهتر بگوییم الگوی رفتاری است که به حدی تکرار می شود و بروز پیدا می کند که بعد از گذشت مدتی انجام آن به صورت ناخودآگاه است. عادت ها همیشه بد و مخرب نیستند. بعضی عادت ها سودمند هستند و وجود آنها یکی از جنبه های مثبت شخصیتی تلقی می شود. اولین ویژگی عادت ناخودآگاه بودن آن است یعنی اینکه شما برای انجام آن نیاز به دقت و تمرکز ندارید.

از عادات خوب و مثبت می توانیم به وقت شناسی و یا حتی به خوردن غذاهای سالم اشاره کنیم. و عادات بد هم مثل استفاده از الفاظ نا پسند و یا کشیدن سیگار نام ببریم. در این مقاله قصد داریم پروسه تغییر عادت های رفتاری را بررسی کنیم .

تغییر عادت های رفتاری

وقت تغییر عادت رسیده

موانع تغییر عادت های رفتاری

نکته ی قابل توجه در زمان شروع تغییر این است که ما اغلب می دانیم رفتار و یا عادتی برای ما مضر است ولی به دلیل ترس از تغییر و شاید گاهی سخت بودن فرآیند تغییر می خواهیم آن را منطقی جلوه بدهیم و به عبارت بهتر آن را توجیه کنیم. مثلا خود را به صورت ناخودآگاه با این فکر توجیه می کنیم که افراد زیادی در اطراف ما و یا حتی در جامعه این کار را انجام می دهند پس این کار خیلی هم بد نیست و مورد پذیرش است . این تفکر و مسیر یکی از اشتباه ترین و مخرب ترین عکس العمل درونی ما به عادت ها است. ولی به دلیل فراوانی آن را کمرنگ تصور می کنیم مثل سیگار کشیدن، کم تحرکی، خوردن غذای ناسالم، ریختن زباله در خیابان و صدها رفتار مشابه دیگر.

واقعیت را قبول کنید

اولین قدم در تغییر عادت های رفتاری قبول این واقعیت است که اگر همه ی افراد جامعه هم کار مضر یا اشتباهی را انجام می دهند باز هم نباید آن را توجیه کرد بلکه باید راهی برای اصلاح و تغییر پیدا کرد.

مقاله مرتبط: ایجاد عادت های خوب

 

نکته ی دوم:

که باعث می شود ما از لحاظ درونی در مقابل تغییرات مقاومت کنیم توجیه درونی با جمله هایی مثل “ایندفعه، دفعه آخر است”، “یک‌بار ضرر ندارد” و یا “از هفته‌ی بعد این رفتار را تکرار نخواهم کرد”. است. وقتی به تغییر عادت خود فکر کردید از همان لحظه باید تغییر را شروع کنید.

شما همیشه قدرت رها شدن از زنجیر عادت ها را دارید

تغییر عادت های رفتاری

شروع تغییر عادت های رفتاری

اولین قدم مشخص کردن هدف است. تغییر یک عادت رفتاری خاص را به عنوان هدف برای خود مشخص کنید و برای آن برنامه بریزید. هر روز هدف خود را دنبال کنید و موانع را شناسایی کنید و یکی یکی آنها را حذف کنید. از اولین و مضر ترین آسیب ها و عادات شروع کنید . روح و جسم خود را قوی کنید و زندگی خود را از نو بسازید و بدانید شما توانایی انجام هر تغییری هر چقدر سخت را هم دارید. همیشه یک برآورد دقیق از مراحل پیشرفت و پس رفت خود داشته باشید و سعی کنید خود را در فرآیند تغییر عادت های رفتاری تشویق کنید .

اولین قدم محکم در راه تغییر

تعیین هدف و تصمیم گیری را به عنوان اولین قدم محکم در راه تغییر مطرح کردیم ولی همیشه این نکته را مد نظر داشته باشید که تنها تصمیم گرفتن کافی نیست. باید سعی کنید خود و عادت های خود را به خوبی بشناسید. از نقطه های ضعف و آستانه ی تحمل خود مطلع باشید و در معنای واقعی کلمه به خودآگاهی برسید. احساسات و واکنش های خود را بشناسید. مثلا اگر ترک سیگار موجب عصبی شدن و انجام ری اکشن های عصبی شما در محیط کار می شود قبل از تصمیم به همه ی این نکات و راه های مقابله با آنها فکرکنید و برنامه بریزید و سعی نکنید صورت مساله را پاک کنید. تغییر عادت های رفتاری یک مساله چند جانبه است که باید آن را در ذهن خود بررسی و تحلیل کنید.

جایگزینی عادت های خوب به جای عادت های بد

قدم سوم موضوع جایگزینی است. ترک عادت های بد همیشه دشوار است ولی نا امید نشوید و تلاش خود را ادامه دهید. خودتان را بدون آن رفتار و عادت غلط تجسم کنید. مدام به خود یادآوری کنید زیرا عادت محصول تکرار است. سبک جدیدی خلق کنید. مدلی از خود را تجسم کنید بدون عادات بد قبلی، سبک جدید خود را بسازید و به آن پایبند باشید. مثلا خود را تصور کنید زمانی که بوی سیگار نمی دهید، سرفه نمی کنید و زندگی سالم تری دارید، در هزینه های شما مقدار قابل توجهی صرفه جویی شده است و به سلامتی ریه و قلب خود مطمین تر هستید. این ساده ترین مثال برای نشان دادن عمق تغییر است.

با جایزه خودتان را خوشحال کنید

قدم چهارم پاداش و جایزه است. خودتان را خوشحال کنید. محرک دوپامین مسئول تحریک حس پاداش و قدردانی است وقتی شما شروع به ترک عادت و رفتاری می کنید این محرک را از دست می دهید.. بنابراین با  دادن پاداش به خودتان، این کمبود را جبران کنید. خودتان را با خرید وسایل مورد علاقه و … شاد کنید.

تغییر عادت های رفتاری

۲۰ عادت مدیران موفق را هم بخوانید

لغزش ها در ترک عادت

در تغییر عادت های رفتاری هر چقدر یک عادت مخرب تر باشد و بیشتر جزئی از شخصیت شما شده باشد در فرآیند تغییر امکان تخطی و لغزش شما بیشتر است. رها شدن از عادت ها همیشه یک چالش بزرگ است. این نکته را به یاد داشته باشید که برگشتن به عادت ها آسان تر از ترک کردن آنها است. مخصوصا زمانی که هنوز عادت های جدید کاملا پایدار نشده اند. از لحاظ روحی بعد از لغزش خود را مایوس و گناهکار نبینید. به این مساله فکر نکنید که تغییر عادت ها امکان پذیر نیست. علت بازگشت به عادت قبلی مهم تر از خود عمل بازگشت است. علت را بررسی کنید و در شروع دوباره از آن درس بگیرید.

تغییر عادت های رفتاری

نکته آخر

همیشه باید سعی کنیم قربانی این جمله نشویم که انسان بنده ی عادت است. انسان  توانا است و همیشه قدرت ترک عادت های بد و مخرب خود را دارد. قدرت درون هر انسان راه را برای انجام کارها باز و آسان  می کند. روح خود را بشناسید و خودتان را دوست بدارید و این را باور کنید که با این تغییر می توانید زندگی بهتری داشته باشید.

بسیاری از عادت های ما ناشی از گذشته یا واکنش ما به استرس های روزمره هستند. ترس ها، نگرانی ها، مسئولیت ها و … همه در بروز و پا فشاری روی عادت های بد رفتاری تاثیر گذار هستند و می توانند تغییر را سخت تر کنند زیرا که ما این فشارها و استرس ها را با عادت هایمان جبران می کنیم. حتی وقتی می دانیم این عادت های ضرر های بیشنری برای روح و جسم و شخصیت ما دارند. پس تا حد امکان سعی کنید این منابع بیرونی را حذف کنید و یا آن ها را با منابع انرژی آور دیگر جایگزین کنید و تغییر را آغاز کنید.

معرفی کتاب

کتاب لازم نیست سر کار دیوانه شوید: آموزش مدیریت کسب و کار

برای دانلود کتاب لازم نیست سر کار دیوانه شوید کلیک کنید

 

ما را در اینستاگرام دنبال کنید

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *